19.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalBoc semnează azi acordul Nabucco

Boc semnează azi acordul Nabucco

Guvernul s-a reunit aseară, la ora 21.00, în şedinţă, pentru a discuta despre proiectul Nabucco şi pentru ca premierul Emil Boc să aibă mandatul de a semna acordul interguvernamental, în locul preşedintelui Traian Băsescu.

Surse guvernamentale au declarat că intenţia iniţială era ca şeful statului să semneze acest document, dar că, ulterior, s-a decis ca mandatul să fie semnat de şeful guvernului, având în vedere că este vorba de un acord interguvernamental.
Informaţia a fost confirmată, la Brăila, de premierul Emil Boc, care a precizat că este necesar ca mandatul pentru semnarea acordului Nabucco să fie „actualizat“. „Am decis convocarea unei şedinţe de guvern, la ora 21.00, pentru a aproba mandatul final al guvernului în vederea semnării contractului Nabucco. Este un proiect extrem de important pentru România şi securitatea energetică, iar pentru a actualiza acest mandat, în urma tuturor negocierilor care au avut loc, am convocat şedinţa, în speranţa că toţi miniştrii vor ajunge din teritoriu, astfel încât atunci când voi fi prezent la Ankara, la semnarea contractului Nabucco, să avem un mandat actualizat al guvernului“, a spus Boc.

Nu sunt probleme

Preşedintele Traian Băsescu şi-a întrerupt vineri vizita programată la două şantiere de pe autostrada Bucureşti – Braşov, anunţând că „au apărut nişte probleme în acordul interguvernamental Nabucco“.
Purtătorul de cuvânt al consorţiului Nabucco Gas Pipeline International, Christian Dolezal, a declarat însă că nu are informaţii privind apariţia unor eventuale probleme la proiectul Nabucco şi că semnarea acordului interguvernamental va avea loc azi, la Ankara.
Ministrul economiei, Adriean Videanu, a declarat la rândul său, vineri, că nu este nici o problemă în legătură cu acordul pentru Nabucco, singura modificare necesară fiind transferul mandatului pentru semnarea acordului interguvernamental de la ministrul economiei la premier. „Nu este nici o problemă cu Nabucco. Singurul lucru este legat de modificarea mandatului, care iniţial era pentru mine, dar celelalte state au decis să trimită la Ankara premierii, astfel că mandatul a fost acordat premierului“, a afirmat Videanu.
Guvernul a anunţat vineri seară că premierul Emil Boc va participa azi la ceremonia semnării acordului interguvernamental pentru construirea gazoductului Nabucco şi a Declaraţiei politice comune a celor cinci state angajate în proiect.

Investiţii de opt miliarde de euro

Semnarea acordului interguvernamental este una dintre ultimele etape înainte de începerea procedurilor de atragere a finanţării şi demararea lucrărilor de realizare a proiectului. Acesta este dezvoltat de consorţiul Nabucco Gas Pipeline International, din care fac parte companiile Transgaz Mediaş, OMV (Austria – acţionarul majoritar al Petrom), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia) şi RWE (Germania). Gazoductul urmează să transporte gaze extrase din Asia Centrală, prin Turcia, către Europa Centrală.
Potrivit celor mai recente estimări, Nabucco va necesita investiţii în valoare totală de aproape opt miliarde de euro. Capacitatea Nabucco ar urma să se ridice la 30 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an. Spre comparaţie, consumul anual de gaze al României este de 17-18 miliarde de metri cubi.
Turcia a renunţat la cererea de a achiziţiona 15% din cantitatea de gaze naturale transportată de Nabucco, una dintre principalele piedici în implementarea proiectului, însă va avea acces la stocurile de gaze din Europa, a declarat ministrul turc al energiei, Taner Yildiz, citat de Reuters. Gazoductul, care va lega Turcia de importantul centru de distribuţie a gazelor de la Baumgarten (Austria), va fi construit pentru a face posibil tranzitul gazelor atât pe direcţia est-vest, cât şi vest-est, astfel încât să permită Turciei accesul la rezervele constituite în Europa. Totuşi, această ţară va avea dreptul de a cumpăra o parte din cantitatea de 15 miliarde de metri cubi, jumătate din totalul de 31 de miliarde de metri cubi transportaţi, rezervată statelor implicate în proiect.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU